Barderad Torsk med citron & ört

Denna rätt är en flirt med klassiska Saltimbocca med kalvkött, salvia och skinka. Här är det dock fisk och närmare bestämt torsk som är huvudrollen. Magiskt läckert och dessutom riktigt mysigt värmande på hösten. Glatt liv vänner!

Detta är mitt fredagsrecept i samarbete med Norsk Fisk. Kika in på deras FB för att få kolla på massa fina recept osv. Sök även på ”Norsk Fisk” om ni använder Instagram så får man följa hela fiskargänget från båtarna. Riktigt intressant kan jag lova! 🙂

Barderad torsk Lyxlagat

BARDERAD TORSK MED ÖRT & CITRON

4 portioner

700 g norsk torskfilé
80 g lufttorkad skinka av högsta klass
1 litet knippe bladpersilja
5 kvistar färsk salvia
2 kvistar rosmarin
2 citroner
Olivolja
Havsalt & vitpeppar
Ekologiskt ströbröd
Serveras med 800 g ugnsbakad klyftpotatis & en krispig grönsallad

I kockens glas: Contrada Salvarenza (94068)
I kockens öra: Jovanotti – Per Te

 

Flera har frågat mig via Facebook vad ”barderad” betyder. Det är när man lindar in en råvara i till exempel lufttorkad skinka.

Finhacka bladen från persiljan, rosmarinen och salvian.

Skär fisken i bitar om cirka 100 gram. Lägg bitarna bredvid varandra i en ugnsfast form och salta och peppra runt om. Pressa över riktigt rikligt med citronsaft, droppa över lite olivolja och strö över hackade örter. Spara lite till garnityr.

Täck med plastfilm. Låt marinera i 45 minuter i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200°C och skrubba era potatisar. Klyfta dem och lägg dem på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Ringla över olivolja. Strö över flingsalt och sätt plåten i ugnens nedre del.

Häll upp ströbröd på ett fat och vänd torskbitarna så att de täcks väl med ströbröd. Rulla därefter in dem i skinkskivor och vänd dem i citronmarinaden så att de blir blöta. Lägg tillbaka bitarna i ugnsformen.

När potatisarna varit inne i cirka 20 minuter ställs fiskformen in ovanför. Låt gå i 15 minuter eller tills fiskens innertemperatur ligger på 50°C och potatisarna är klara.

Servera maten rykande het med en pepprig grönsallad en kall höstdag. Skeda fisken med från fiskformen och pressa över ytterligare lite citronsaft.

Barderad torsk Lyxlagat

Läckert som tusan!

Du kanske också gillar