Julgodis, Julgodis, Julgodis

julsnask

Här kommer recept på mina klassiker. Dessa godbitar gör jag garanterat varje jul och redan nu har två omgångar av vit chokladtryffel skapats… 🙂

Grenadinebloggen gravas det idag lax i whisky. Missa ej!

I kockens glas: Rémy Martin VSOP Fine Champagne (nr 70682)
I kockens öra: Frank Sinatra – Let it Snow

Snickers i folie

1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 msk ljus sirap
4 msk socker
1 näve hela salta jordnätter
100 g mörk choklad

Blanda samman smör, vetemjöl, sirap & socker. Låt koka ihop och sjuda i ca 5 minuter. Häll sedan ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna något.

Strö över jordnötter och tryck ned dem lätt i kolan.

Smält chokladen i vattenbad och häll över kolan & jordnötterna. Låt svalna i kylen i mist en timme. Skär i bitar och rulla in i folie eller bakplåtspapper så att de inte klibbar ihop.

Marsipan & nougatstubbe

1 dubbelnougat
50 g marsipan
50 g mörk choklad

Ta bort pappret på dubbelnougaten. Skär till och forma marsipanen så att den får samma form och storlek som nougaten.

Smält choklad och häll försiktigt över nougat- & marsipanbiten. Se till att både topp & sidor täcks av choklad. Låt stå svalt och skiva precis vid servering.

Cognacsmarsipanbollar

100 g marsipan
50 g mörk choklad
2 droppar röd karamellfärg
1 stänk cognac

Låt marsipanen få rumstemperatur. Blanda sedan ner karamellfärg med en gafgel och vänd noggrant runt.

Smaksätt marsipanen med cognac eller armangac efter sak och tycke.

Smält chokladen i vatten bad. Forma under tiden små bollar av marsipanen som sedan rullas i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylen.

DSC_0020_6

Vit chokladtryffel med pepparmint

200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Koka upp grädden och låt koka i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och smält den hackade vita chokladen i grädden. Droppa ner pepparmint och vänd varsamt runt någon minut och låt sedan smeten vila i 30 minuter.

Rör sedan smeten blank med en träslev och täck över med plastfolie. Låt smeten stelna i kylen över natten.

Blanda florsocker & vaniljsocker på ett fat. Forma den stelnade chokladsmeten till ca 20-30 st runda små tryfflar med hjälp av en tesked och handflatorna. Rulla dem i flor- och vaniljsockret och lägg dem sedan på ett fat i kylen till servering.

Du kanske också gillar

  1. Karin

    Är precis på G att sätta igång med mitt julgodis när jag fick syn på dina godbitar! Låter riktigt mumsigt det där 🙂
    Ha en bra dag!

  2. Martina

    Marsipangodis går bort för mig men Snickers i folie låter ju mumsigt! Har inte gjort så mycket godis ännu, lite lakritsknäck har jag hunnit med….

  3. Susanna B.

    Jag vill gärna göra marsipan och nougatstubbe – men det verkar omöjligt att hitta nougat i detta land (USA)! Marsipan finns, nougat – tyvärr inte. Jag kanske bara gör marsipan bollar doppade i choklad och krossad pepparmint.

  4. Emma

    Toodiloo!

    Har 2 Små Frågor :

    1. Vilken storlek på Form använde du till dina ”Snickers” ??
    2. Går ditt ”Snickers-Recept” att Dubbla / Tippla…osv. ??
    (Tycker nämligen att den Totala Mängden”Smet”(ca:1dl) låter lite…Snålt !?
    …Om det inte är beräknat per person förståss !! ;o) Hehehe !

    Super Tacksam för Svar!
    Får även passa på att önska dig en Riktigt God Jul!
    Kram Emmis!

    P.S.
    Tack för en Mycket Bra, Rolig & Inspirerande Blogg!
    Gillar den Skarpt & Läser den Flera ggr i Veckan!
    D.S.

  5. frederik

    Hej Emma,

    Givetvis kan man dubbla receptet. The more the merrier! 😉

    Jag använder inga formar alls utan häller ut kolan på ett stort bakplåtspapper och låter den rinna ut till en ”platt kaka”. Därefter tillsätts jordnötterna och avslutningsvis toppar man med smält choklad. Skär sedan hela kakan i mindre fyrkanter… 🙂

    God Jul!

    //Frederik

  6. Åsa

    Mmmm…..vilka godbitar du frestar med!!!!
    Måste tsta nougatstubben och snickersen……
    Tack för tipsen!